Nokkosletut

 

Mitä jos voisin käyttää niin paljon luonnon antimia ruoanlaitossa kuin mahdollista? Mitä jos voisin itse kerätä syötäväni pihalta?

Olen lähiaikoina herännyt siihen kuinka paljon hyötykasveja luonnosta löytyy ihan itse istuttamatta tai viljelemättä. Marjat ovat tuttuja naposteltavia, mutta yrtit ja viherkasvit ovat puskeneet suosiooni lähiaikoina ja sen myötä kokeilunhaluni ja innostus aterian valmistamiseen itse poimituista raaka-aineista on lisääntynyt. 

Suurena pinaattilettufanina ensimmäisenä kokeiluun meni hyvin samankaltaisena käytettävä nokkonen. Nokkonen on omassa mielessäni ollut lähinnä ärsyttävä, kirvelevän ihottuman tuottaja. Mutta tämän halveksunnan vuoksi niitä löytyykin aikamoinen määrä pihapiiristä. Parhaita nokkoset ovat ruoanlaittoon keväällä, mutta pienimpiä poimittaessa ne toimivat hyvin myös kesällä. Omat nokkoseni päätyivät nokkosletuiksi ja saivat täyttekseen paistetuista kasviksista ja ruohosipulituorejuustosta tehdyn tahnan.

 

NOKKOSLETUT 

(4-6 henkilölle)

1 l tuoreita nokkosenlehtiä

5 dl maitoa

3 dl jauhoja 

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

3 munaa

Sekoita jauhot maitoon ja anna turvota noin puoli tuntia. Huuhtele ja valuta nokkosenlehdet, ryöppää pienessä määrässä vettä jonka jälkeen silppua nokkoset saksilla pieneksi. Lisää taikinaan suola, öljy, munat ja nokkossilppu. Paista lettuja rasvatulla pannulla miedolla lämmöllä.

Täytteeksi sopii tavallisten lettujen tapaan moni täyte. Itse tein tällä kertaa kasvis tuorejuustotäytteen kun kesäkurpitsa ja yrtit ovat parhaimmillaan.

1 pieni kesäkurpita

1 paprika

200-300g herkkusieniä

3 kevätsipulia

1 paketti ruohosipulituorejuustoa

2 valkosipulinkynttä

tuoretta ruohosipulia ja tilliä

suolaa ja pippuria

Pilko kasvikset isohkoiksi paloiksi ja paista pannulla tilkassa oliiviöljyä kunnes pehmenneet. Lisää pieneksi pilkotut valkosipulinkynnet, sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita hieman ja lisää loppuvaiheessa tuorejuusto ja yrtit. Tuorejuusto muuttuu kuumetessaan nestemäisemmäksi joten sitä ei kannata lämmittää liikaa jotta lettujen täyttö onnistuu.

 

What if I could use as much of the nature in my cooking as possible? What is I could pick my ingredients straight from the nature?

Lately I have realised how many useful plants for cooking the nature has to offer without planting anything myself. Berries are well-known snacks, but herbs and greens have now come in my favour, and awakened an interest in preparing meals out of self picked ingredients.

As a big spinach pancake fan, the first thing to try was the very similar Stinging Nettle or Common Nettle as it also is called. In my own opinion the nettle has been mostly an annoying, itching producing plant. But because of this reputation they are untouched, and found pretty much everywhere. For cooking purposes they are at their best in spring, but during summer they work well when choosing the small ones. My own nettles ended up as nettle pancakes  together with a filling out of vegetables and chives flavoured cream cheese.

NETTLE PANCAKES

(4-6 people)

1 l nettle leaves (Urtica dioica)

5 dl milk

3 dl flour

1 tsp salt

2 tbsp olive oil

3 eggs

Mix the flour with milk and let sit for half an hour. Wash and strain the nettle leaves,  and blanch (boil for 2-3 min) in a small amount of water. Cut the leaves into small pieces and add into the batter together with salt, olive oil and eggs. Make pancakes in an oiled pan on medium heat.

Just as crepes the filling can be adjusted according to what you like. This time I wanted to make something out of fresh vegetables, cream cheese and herbs from the garden. 

1 small zuccini

1 pepper

3 spring onions

200-300 g champignons

1 package chives flavoured cream cheese

2 garlic cloves

fresh chives and dill

salt and pepper

Chop all vegetables and fry them in a little olive oil until softened. Add finely chopped garlic cloves, and salt and pepper according to your taste. Stir a little and add the cream cheese and fresh herbs right in the end. The cream cheese will liquify when heating too long, and it will be harder to fill the pancakes.