Savusaunanraikas

 
little light

Saunanraikas, se sana jotenkin kiteyttää kesäillan tunnelman. Kunnon puusaunan löylyjä, uintia ja muovivadissa peseytymistä ei voita mikään, kun sen jälkeen saa vielä siirtyä kalliolle nauttimaan valoisasta illasta.

Viimeisten viikkojen aikana hiuksissani on kuitenkin ollut hienovarainen mutta pinttynyt savunhaju joka kielii pihalla olevan savusaunan olemassaolosta. Punaisen mökin lauteita peittävät nuhruuntuneet räsymatot, seinillä on pinttynyttä nokea ja ilmassa leijailee sama hienovarainen savunhaju kuin hiuksissani. 

smoke-door
smoke-door-sauna-closeup
dark-sauna-savusauna

Savusaunan löylyjen salaisuus piilee juuri hämyisessä, savunpeitteisessä tunnelmassa joka ei ihan ole tätä päivää. Mutta löylyjen eteen tosin on nähty myös moninkertainen vaiva kotona olevaan sähkökiukaaseeni verrattuna. Puolen päivän lämmitys piilottaa mökin savupilvien sisään ja saa melkein kyseenalaistamaan koko prosessin aloittamisen.  

Urakka on kuitenkin sen arvoista koska kaikessa likaisuudessaan ja vaatimattomuudessaan saunassa on sitä jotain, kauneutta, jota aika ei ole pyyhkinyt pois. Tähän hämyiseen hiljaiseen tunnelmaan on hyvä jättää kaikki turhat mietteet ja stressinaiheet ja antaa kehon rentoutua.

red-sauna-hut
summer-saunanraikas
 

"Saunafresh", as we Finns call it, somehow sums up the feeling of a summer night. Nothing wins the heat of a wooden sauna, swimming, and washing you hair in a plastic bucket, when you can move to the rocky beach to enjoy the light night afterward.

However, the past weeks my hair has had a subtle smoke smell in it, that makes a hint of the "smokesauna" that can be seen through the kitchen window. The benches of the red hut are covered in worn out rugs, the walls have a layer of soot on them and a subtle smoke smell, similar to my hair, is wandering in the air. 

The secret of the smokesauna lies in the dusky, smoke covered atmosphere that doesn't feel like anything from these days. But then again, there has been a load of work behind it, compared to the electric oven back home. The heating project of a few hours hides the entire hut in a smoke cloud, and makes you question the entire project.

It is more than worth the effort though. In all its dirtiness and humbleness the sauna has something to it, beauty, that has not been washed away during the years. In this dusky and silent atmosphere it is good to lay down your worries and stress and let the body relax.